Main menu

You are here

banban

Suomen suurin aurinkovoimala on valmis!

LEHDISTÖTIEDOTE 12.12.2013

Suomen suurin aurinkovoimala on rakennettu syksyn 2013 aikana Astrum-keskuksen katolle Saloon. Voimalan kapasiteetti on 322,56kWp ja sen tuottamiseksi tarvitaan 1344 aurinkopaneelia, jotka peittävät noin 4000 neliömetriä monitoimikiinteistön kattopinta-alasta. Paneelien tuottama tasavirta muunnetaan 16 invertterin eli vaihtomuuntajan avulla vaihtovirraksi ja syötetään yleiseen sähköverkkoon.

Aurinkovoimalan rakennuttanut Astrum-keskuksen omistaja, salolainen yrittäjä Lasse Jokinen näkee aurinkosähkön käyttämisen kannattavana sijoituksena. ”Saamme aurinkovoimalan avulla katettua merkittävän osan tämän yli kolmen hehtaarin laajuisen kiinteistön sähkönkulutuksesta. Parhaimmillaan, eli valoisaan ja viileään aikaan voi sähköntuotanto hetkellisesti jopa ylittää kulutuksen, jolloin ylimääräinen sähkö on yleisessä sähköverkossa muiden käytettävissä.”

Ennen Salon aurinkovoimalaa, Suomen aurinkovoimaloiden kapasiteetti on jäänyt alle sadan kilowatin, kahta poikkeusta (101kW ja 181kW) lukuun ottamatta. Salon voimala onkin merkittävä askel aurinkosähkön tuotannossa koko Skandinaviassa:  Tanskaa lukuun ottamatta uusi voimala on myös Pohjoismaiden suurin.

Uuden voimalan on suunnitellut ja rakentanut Areva Solar Oy, joka tavoittelee aurinkoenergia-alan markkinajohtajuutta Suomessa. ”Olemme toimineet aurinkoenergian parissa jo vuodesta 1978 ja seuranneet alan kehitystä tiiviisti. Olemme nyt isojen muutosten äärellä: ennuste on, että lähivuosina Suomeen rakennetaan joka vuosi yhtä paljon aurinkosähkön tuotantokapasiteettia, kuin tähän asti kaikkina aikaisempina vuosina yhteensä”, kertoo toimitusjohtaja Anu Areva.

Astrum-keskus on entinen Saloran tehdaskompleksi, jota on rakennettu ja laajennettu monessa eri vaiheessa. Katon monimuotoisuuden vuoksi aurinkopaneelien asentaminen ei ollut aivan suoraviivaista, kertoo rakentamisesta vastannut Esa Areva. ”Astrumin katto on osittain tasakattoa, osittain kaltevaa, eli paneelit oli kiinnitettävä monin tavoin - erilaisia ilmastointikanavia vältellen ja painolaskelmat tarkkaan huomioiden.”

Aurinkovoimalan vuotuinen tuottoarvio on 300MWh ja se tuottaa sähköä ympäri vuoden. Tehokkain aika alkaa maaliskuussa ja jatkuu säistä riippuen loka-marraskuulle. Kerran rakennettuna se jauhaa sähköä itsekseen - oikein asennettuna myös huoltovapaasti. ”Vaivaton, päästötön ja nykyään myös tehokas,” summaa Lasse Jokinen. ”Onhan aurinkovoimala iso investointi, mutta tulevaisuuden energiamuotona aurinkosähkö on ehdottomasti myös kannattava sellainen.”

 

Julkaistu: